Vesti iz ekonomije

Važnost dobre organizacije u poslovnom svetu

organizacija posla

Opremanje prostora za rad predstavlja važan korak za celokupno funkcionisanje firme ili pojedinca, bez obzira o kojoj delatnosti je reč.

Bilo da radite u velikoj kompaniji ili iz svoje kućne kancelarije, dostupnost svih stvari koje su neophodne za neometan i produktivan rad direktno utiču na efikasnost.

Stoga, ukoliko se pred vama nalazi zadatak organizacije i opremanja poslovnog prostora, pokušajte na vreme da sakupite sve neophodne informacije kako se ne bi dogodilo da vam pojedine stavke nedostaju. Funkcionalan radni prostor zahteva promišljenost i blagovremeno delovanje kako biste mogli sebi da priuštite neometan rad.

Čist i uredan prostor

Jedni od glavnih preduslova dobro organizovanog prostora su čiste kancelarije, uredne radne površine i generalna higijena na visokom nivou. Ako vaša kompanija nema čistačicu, možete da se dogovorite sa kolegama da svako od vas, na smenu, ostane pola sata duže nakon posla kako biste bacili sve nepotrebne stvari, obrisali nameštaj i podove, vratili kancelarijski nameštaj na mesto i složili sve korišćene sitnice.

Brojne naučne studije su pokazale da neuredno ili čak prljavo radno mesto, loše utiče na motivaciju zaposlenih. Ovo direktno smanjuje njihovu efikasnost i produktivnost. Ukoliko radite od kuće, sami možete da izaberete dane za rasklanjanje i čišćenje. U dobro organizovanom prostoru se nećete osećati pospano, niti će vas ometati nagomilani nered od prethodnih dana.

Potrošni kancelarijski materijal

Potrošni kancelarijski materijal je lako prevideti prilikom opremanja, a zapravo predstavlja nepohodan deo efikasnog funkcionisanja svakog poslovnog prostora. Nedostatak bilo kog od osnovnih elemenata u radu, iako se na prvi pogled čini beznačajnim, zaista može otežati radni proces i obustaviti izvršenje određenih zadataka.

Kada opremate svoju kancelariju ili obnavljate zalihe, ne zaboravite da obezbedite dovoljne količine neophodnog materijala, koji čine hemijske i grafitne olovke, adekvatan papir za kopiranje, spajalice, toneri, fascikle, folije i još mnogo toga. Pokušajte da organizujete prostor na pravi način da biste imali mesta za skladištenje kupljenog materijala kako bi vam uvek bio pri ruci i lako dostupan za svakodnevnu upotrebu.

organizacija posla

Funkcionalan nameštaj

Udobnost je svakako važna, ali je zdravlje na prvom mestu, pa nastojte da nabavite udobne i ergonomske komade nameštaja. Uzimajući u obzir vreme koje svakodnevno provodite sedeći u kancelarijskoj stolici, investicija u funkcionalan nameštaj je istovremeno investicija u prevenciju. Loš položaj tela može da uzrokuje niz zdravstvenih problema, poput bolova u kičmi, glavobolja i mišićnih spazama. Podesite radni sto na odgovarajuću visinu da biste rasteretili kičmu i dopustili mišićima vrata da se odmore.

Za dobro organizovanu kancelariju je važno da sadrži nameštaj koji ispunjava svoju funkciju, kako biste mogli da se posvetite poslu i ne razmišljate o posturi tela, mogućim zdravstvenim problemima i traženju neophodnog materijala.

Osvetljenje

Dobro kancelarijsko osvetljenje je veliki pokretač produktivnosti na radnom mestu. Svetlost igra centralnu ulogu u našim cirkadijalnim ritmovima koji stvaraju osećaj rutine i ravnoteže tokom dana. Dobro osvetljeni prostori poboljšavaju budnost zaposlenih. Pomažuc im da se fokusiraju na svoje zadatke, dok prigušeno osvetljenje izaziva umor, nervozu i glavobolju. Takođe je primećeno da dobri izvori osvetljenja podižu raspoloženje i time čine zaposlene srećnijim. Često se preporučuje da osvetljenje u zatvorenom prostoru u kancelariji bude što je moguće više sinhronizovano sa spoljnim svetlom. U zavisnosti od rasporeda kancelarijskog prostora, mogu biti potrebne različite vrste svetla. Plafonsko osvetljenje, podne lampe ili stone lampe za rad.

Zelenilo

Kancelarijske biljke i detalji koji doprinose osećaju udobnosti idu ruku pod ruku sa produktivnošću. Biljke poboljšavaju kvalitet vazduha, raspon pažnje, kreativnost, smanjuju stres i stabilizuju raspoloženje. One čak mogu pomoći u prevenciji prehlade i kašlja, što indirektno smanjuje izostanak zaposlenih. Prema biofilnom dizajnu, prirodna područja izazivaju različite reakcije kod ljudi u odnosu na urbana i čine da se osećamo smireno, spokojno i koncentrisano.

Prirodni elementi takođe mogu pomoći u mentalnoj rehabilitaciji i ublažavanju stresa. Buđ, formaldehid, grinje, ugljen monoksid i hemijska sredstva za čišćenje su isparljive organske hemikalije koje oslobađaju nameštaj, tepisi i svakodnevni uređaji kao što su računari i štampači. Biljke redukuju njihov štetan uticaj omogućavajući zaposlenima da rade u čistom i bezbednom okruženju.

Pošto mnogi od nas provode puno vremena u kancelariji, znamo da sama organizacija radnog mesta pomaže zaposlenima da to vreme iskoriste na najbolji mogući način. Organizovanje vašeg prostora na udoban i funkcionalan način sasvim sigurno će imati dobar uticaj na generalni uspeh.

Pročitajte i...