Vesti iz ekonomije

Nezadovoljstvo poslom? Kako se prekvalifikovati i započeti novu karijeru

novi posao

Nekada su ljudi tokom svog radnog veka obavljali jedan posao i nikada nisu promenili firmu. Danas je pak situacija nešto drugačija i ne začuđuje činjenica da se mnogi mladi odlučuju za stalno menjanje poslova kako bi pronašli onaj koji im najviše odgovara. Sve su češće odluke za razne prekvalifikacije kako bi se stekli svi potrebni uslovi da se postane podoban kandidat za neke od najpopularnijih poslova danas. Iako prednjače IT poslovi, sve je više onih koji se odlučuju za prekvalifikacije u zdravstvo kako bi se okušali u nekoj novoj zemlji. Ipak, nike jednostavno promeniti sve te je neophodno da znate koje korake je potrebno preuzeti ukoliko želite da se prekvalifikujete.

Istražite tržište

Ukoliko želite da se okušate u nekom novom polju, potrebno je da istražite da li uopšte postoji potražnja za tim poslovima. Ukoliko želite da se zaposlite u nekoj velikoj kompaniji i želite da steknete nova znanja koja će vam omogućiti da postanete deo kolektiva, pogledajte koliko često ta firma objavljuje konkurse i kakvi su uslovi. Potrebno je da uslovi za rad u polju u kojem želite da se okušate budu odgovarajući po svim vašim kriterijumima. Pored toga, ukoliko želite da započnete sopstveni biznis, istražite sve domene – od sume potrebne da se započne posao do vremena koje će biti potrebno da steknete svo neophodno znanje.

Kako se odlučiti

Veliki je broj onih koji su spremni da naprave promenu ali ne znaju u kom smeru da krenu te im je potrebna pomoć u odabiru nove karijere. Kada je u pitanju promena tipa posla, ona se uglavnom radi prelaskom u industriju koja je trenutno u procvatu i može da vam ponudi siguran posao nakon prekvalifikacije. Istražite šta sve nude najpopularniji oglasi za posao kako biste videli koje je pravo zanimanje za vas i jednostavnom pretragom otkrijte sve tipove posla na koje možete da aplicirate. Ovo će vam dati realan uvid u trenutno stanje i omogućiti vam da vidite koje su sve potrebne kvalifikacije za određeni tip posla. Na osnovu toga možete da se odlučite i za nekoliko poslodavaca koji aktivno traže saradnike ili nove zaposlene zbog proširenja obima posla što znači da kompanija uspešno posluje i uvek prima nove ljude u kolektiv.

novi posao

Potrebne kvalifikacije

Pretragom oglasa ćete videti koje su najčešće kvalifikacije koje kandidat treba da ima. Pored diplome o stečenom obrazovanju, najčešće se traže diplome o stečenom znanju stranog jezika i poznavanju rada na računaru. Iako se čini kao da je dovoljno u biografiji naposati kako poznajete strani jezik i radite na računaru, sve više poslodavaca traži pismeni dokaz o tome kako bi bili sigurni da će kandidat zaista umeti da obavlja posao. Danas je svima dostupan veliki broj privatnih škola i akademija koje nude svo potrebno znanje i mogu da vam pomognu da pstanete ravnopravan kandidat i steknete svo neophodno znanje kako biste mogli da se okušate u nekoj novoj oblasti. Kako ove kurseve pohađaju mahom zaposleni ljudi, raspored predavanja je uglavnom fleksibilan i prilagodljiv pojedincu te je stvoren i za one koji mogu da obave sve aktivnosti čak i uz puno radno vreme.

Dodatno znanje

Sve što navedet dodatno u svojoj biografiji će vas činiti privlačnijim poslodavcu i učiniti da se razlikujete od konkurencije. Poznavanje osnova rada na računaru i engleskog jezika se sada već smatraju kao nešto uobičajeno te je neophodno da pronađete dodatne stvari koje ćete uključiti u svoju biografiju. Poznavanje programa za obradu slika, rad na projektima i konkursima, iskustvo u saradnji sa državnim institucijama i volontiranje u svrhu unapređenja predstavljaju mali iskorak od uobičajnih stavki koju većina kandidata navodi. Upravo su ovo stvari koje mogu da pokažu da ste uvek spremni da učite, private novo znanje i okušavate se u novim poljima.

Uz industrije koje rastu i razvijaju se do kreiranja novih pravaca, uvek se može napraviti promena i odlučiti se za novi posao i prekvalifikaciju. Bilo da vam je glavni motiv finansijske prirode ili želite da ispunite svoje snove, uz malo truda i sreće možete da postanete uspešni u novom polju.

Pročitajte i...