Vesti iz ekonomije

Dizajnerske ideje za moderne i energetski efikasne poslovne prostore

Radni prostor

Vođenje računa o energetskoj efikasnosti je prisutan faktor svuda u svetu, čak i kada je u pitanju uređivanje poslovnih prostora. Ne samo da se u poslovnom svetu vodi računa o prirodi, nego se vodi računa i o uštedi sredstava, pa se tako smanjenje potrošnje energije nalazi na visokom mestu kada su ulaganja i trošenje resursa u pitanju. Ipak, ne treba zanemariti da je i vizuelni efekat od izuzetnog značaja te je potrebno da sve što se uklapa u ove prostore bude i prijatno za oko.

Prirodni materijali

Korišćenje prirodnih materijala igra veliku ulogu u postizanju najboljih rezultata kada je u pitanju kreiranje energetski efikasnog prostora. Koncept biofilije se koristi godinama i kao osnovnu meru ima upotrebu biljaka u prostoru. Ovo se ogleda u nekoliko postavki – od biljaka koje su raspoređene po kancelariji pa sve do čitavih zidova prekrivenih biljkama, takozvanim biljnim panelima koji se sve češće mogu videti u poslovnim prostorima. Postoji nekoliko prednosti iza ovog koncepta, a jedna od njih je poboljšanje kvaliteta vazduha što se primeti i po zdravlju zaposlenih. Postoje biljke koje su prećiščivači vazduha te im je to jedna od najboljih osobina i razloga da ih uključite u dizajn poslovnog prostora. Takođe, zelena boja ima umirujući efekat što će prijati svima koji se nalaze u ovom okruženju.

Savremena stolarija

Odabir stolarije igra veliku ulogu ne samo kada je u pitanju izgled, nego i kada je u pitanju stvaranje energetski efikasnog prostora. Nekada se odluka o materijalima koji su se koristili svodila na PVC prozore, međutim usled brojnih istraživanja, aluminijum je sve češći odabir jer ne sadrži štetne materije. Upravo zato su odgovarajući aluminijumski prozori najbolje rešenje koje vam može pomoći da uštedite energiju, postignete vizuelni efekat kom težite, ali i da osigurate vaš poslovni prostor. U svetu stolarije se izdvaja firma Alumil koja daje idealna rešenja za stolariju i nudi kvalitetne proizvode koji su pravi lideri na tržištu. Pored toga što nude kvalitet, ova firma je poznata i po stolariji koja se lako uklapa u bilo koji stil enterijera i eksterijera te možete da nađete odgovarajuće proizvode za bilo koji prostor.

Kancelarija

Osvetljenje prostora

Kada je u pitanju osvetljenje, treba ga podeliti u dve grupe – prirodno osvetljenje i ono koje je potrebno dodati kako bi prostor bio pravilno osvetljen. Kada je u pitanju prirodno osvetljenje, ukoliko postoji mogućnost, potrebno ga je u potpunosti iskoristiti. Izbegavajte zamračivanje prostora, ubacite prozore i staklena vrata gde je to moguće jer na taj način postižete smanjivanje potrebe za dodatnim izvorima svetla. U situacijama kada vam je to ipak potrebno, okrenite se boljim opcijama poput LED sijalica koje će smanjiti potrošnju energije. Iako su ove sijalice nešto skuplje u odnosu na one redovne, one duže traju i sami tim se ulaganje u njih isplati.

Korišćenje energetski efikasne opreme

Ukoliko pogledate koliko uređaja koristite u poslovnom prostoru, primetićete da mali broj njih, ili nijedan, odgovara energetski efikasnim aparatima. Ukoliko pogledate dostupnost uređaja na tržištu, jasno se vidi razlika u kvalitetu i količini potrošene energije prilikom njihovog rada. Od aparata za kafu, frižidera pa sve do kompjuterske opreme, postoje uređaji koji troše manje struje i mogu da vam pomognu da smanjite račun za struju ali i promenite neke navike. Takođe, kada su u pitanju grejanje i hlađenje prostora, postoji način da ono bude uspešnije upotrebom različitih izvora koji su energetski efikasniji od sistema koji trenutno koristite. U ovome će vam pomoći i kvalitetnija stolarija koja će sprečiti drastičan gubitak energije.

Poslovni prostor može da bude energetski efikasan i da ne izgubi na vizuelnom izgledu. Uz ovih nekoliko praktičnih saveta omogućujete stvaranje prostora koji će svima biti prijatniji za rad i može da dovede vaš posao na jedan sasvim novi nivo.

Pročitajte i...