Vesti iz ekonomije

Otvarate firmu? Naoružajte se strpljenjem i krenite ka ostvarenju cilja!

otvaranje firme

Da biste bili uspešni u pokretanju bilo koje vrste posla, morate imati određeno znanje i iskustvo, biti potpuno posvećeni svojoj ideji i biti spremni za mnoge neprospavane noći. Svako ko je u tome uspeo reći će vam da se početni trud višestruko isplati. Stoga, ne dajte se obeshrabriti na prvu naznaku potencijalnog problema, već pokusšajte da strpljivo i hladne glave dođete do rešenja. Preduzetništvo je danas jedan od najpopularnijih vidova ulaganja, uglavnom zato što su startapovi dokazano dobra investicija sa brzim povratom uloženog kapitala.

Napravite plan

Postoji nekoliko ključnih koraka koje bi bilo dobro imati na umu kada se radi o pokretanju i vođenju vlastitog posla. Početna ideja je najvažnija i trebalo bi da služi kao zvezda vodilja svim ostalim rešenjima koje gradite oko nje. Ukoliko vaša želja i ideja nije jasna ili još uvek nije jasno definisana, odvojite dodatno vreme kako biste bili sigurni u šta se upuštate. Stručnjaci preporučuju izradu okvirnog plana koji će uključivati sve korake koje je potrebno preduzeti kako biste unapred znali sve prednosti i moguće mane. Vođenje sopstvenog posla treba da bude izgrađeno na stabilnim temeljima, a nijedan faktor poslovnog uspeha ne bi trebalo da bude izostavljen.

Obezbedite uslove

Pokretanje biznisa je pre svega investicija, što znači da morate uložiti u njegovo osnivanje kako bi ono dugoročno donosilo profit i dalji napredak. Da biste uspešno poslovali, potrebno je da sebi i svojim zaposlenima obezbedite osnovne uslove za rad. Radni alati kao što su kompjuteri, kompjuterske periferije i skeneri se sve više koriste i gotovo je nemoguće zamisliti kancelariju ili posao koji funkcionišu bez njih.Ne zaboravite male kancelarijske potrepštine kao što su fascikle, izdržljiv papir za štampanje i oprema za pisanje. Adekvatan i prijatan radni prostor povećaće moral i efikasnost zaposlenih. Bez adekvatne opreme je teško planirati tok rada i plasirati svoj proizvod ili uslugu.

pokretanje poslovanja

Opipajte puls tržišta

Vaše preduzetničke ideje i aspiracije su mesto na kojem želite da započnete svoju avanturu, odnosno one predstavljaju okosnicu vašeg budućeg poslovanja. Ukoliko planirate da na tržište izbacite potpuno nov ili neuobičajen proizvod, budite spremni na relativno visok rizik jer vam niko ne može sa sigurnošću reći kako će se proizvod kotirati. Istovremeno, originalna i inovativna ideja se definitivno može isplatiti jer vam može doneti veći profit. Zakon ponude i potražnje je jedan od retkih koji je neumoljiv i konstantan. Stoga, ne žalite vreme ni novac kako biste pronašli eventualno profitabilna tržišta jer je verovatnije da će vam se isplatiti na duže staze.

Ostanite u toku

Nakon što ste definisali svoj proizvod ili uslugu, sledeća faze su marketing i promocija.Neophodno je ići u korak sa vremenom, te je kreiranje web stranice i otvaranje naloga na društvenoj mreži vrlo poželjno. Kako biste bili zapaženi na internetu, kao glavnom kanalu promocije, vaša web stranica bi trebalo da bude optimizovana za pojavljivanje u Google pretragama. Da biste to ostvarili, potrebno vam je znanje koje poseduje SEO stručnjak. Na vama je da li želite da platite nekome da to uradi umesto vas ili da naučite sve što vam je potrebno kroz SEO kurs. Osim izrade web stranice, poželjna je i prisutnost na društvenim mrežama jer ona obezbeđuje dvosmernu komunikaciju sa mušterijama.

Postavite realne ciljeve

Kada pokrećete posao, postavite sebi realne i ostvarive kratkoročne ili dugoročne ciljeve. Ako se ispostavi da je lestvica postavljena prenisko ili previsoko, revidirajte svoja očekivanja tako da uvek imate cilj kojem ćete težiti. Na taj način ćete uvek znati za šta se borite, vodeći svoj posao u smeru u kom je to trenutno potrebno. Ako se previše opustite, može doći do gubitka teško stečenih pozicija na tržištu, dok previsoka očekivanja mogu dovesti do bankrota. Nakon što postavite svoje ciljeve, kreirajte korake koji će vas dovesti do željenog ishoda. Male pobede moraju dovesti do velikih pobeda, a kada to učinite, znate da je vreme i za velike poteze.

Davno je rečeno da je za svako putovanje najvažnije načiniti prvi korak. Verujte u sebe i svoje ideje, uzdajte se u znanja i veštine i otisnite se u svet preduzetništva.