Vesti iz ekonomije

Prosečna penzija skoro 38.000 dinara

prosečna penzija

Dugo najavljivano povećanje penzija od 12,1 odsto penzionerima PIO fonda stići će u četvrtak 9. februara. Ukupna prosečna penzija u Srbiji, zahvaljujući ovom uvećanju, kao i prethodnom novembarskom od devet odsto, biće oko 37.825 dinara.

Relja Ognjenović, direktor PIO fonda, naglašava da je ovo najviše povećanje penzija, i do sada nije zabeležen dvocifren procenat redovnog usklađivanja:

– Januarsko povećanje penzija je 12,1 odsto, a u novembru smo imali vanredno povećanje od devet odsto, što znači da su u poslednja dva meseca penzije ukupno povećane za 20,8 odsto. Ovo je najviši procenat uvećanja penzija u novijoj istoriji… Osim penzija povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, što se korisnicima koji su ostvarili to pravo isplaćuje uz penziju. Penzionerima kojima je visina penzije do 48.927,15 dinara, nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto , u skladu sa uredbom Vlade Srbije – kaže prvi čovek penzijskog fonda.

U prilog svemu idu i podaci o dobrim finansijskim rezultatima fonda u ostvarenju izvornih prihoda:

– U januaru ove godine naplaćeno je 1,7 milijardi dinara više od planiranog, a u odnosu na isti mesec 2022. beležimo devet odsto više prihode. Dobar trend naplate doprinosa se nastavlja, što znači da nam je ekonomija u stabilnom stanju, broj zaposlenih se povećava, kao i zarade zaposlenih. Efekat ovakvih kretanja za penzionere su penzije uvećane u dvocifrenom procentu – kaže naš sagovornik.

Detaljnije na sajtu Politike

Pročitajte i...