Vesti iz ekonomije

Na jesen ukidanje zakona o umanjenju penzija

ukidanje zakona o penzijama

Ana Brnabić je istakla da je rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine 4,4 odsto, što je, kaže, odlična vest, jer je u tom periodu planiran rast od 3,6 odsto.

„Ako imamo rast u prvom kvartalu 4,6 – 4,7, a u drugom 4,4 odsto, onda je ekonomski rast u prvoj polovini godine 4,5 odsto, što je daleko više od onog što je bilo predviđeno. Uz dobru situaciju u budžetu i fiskalnu discipline, to nam daje prostor za nešto ranije povećanje penzija, ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i veći prostor za razmišljanje o povećanju plata u javnom sektoru“, rekla je premojerka.

Odgovarajući na pitanja novinara, navela je da je prethodnih dana razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i da očekuje da će u narednih nekoliko dana izaći sa „vremenskim odrednicima“ u vezi sa povećanjem primanja.

„Ali, sigurno ćemo ići sa predlogom Skupštini o ukidanju Zakona u oktobru ili novembru i takođe na još jedno povećanje plata u javnom sektoru“, naglasila je predsednica Vlade.

Ono na čemu se, kaže, u poslednja dva meseca intenzivno radi jeste konačno uređenje sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je napomenula da su resorna ministarstva počela razgovore o tome sa sindikatima.

Izvor: RTS

Pročitajte i...