Vesti iz ekonomije

Za mlade i žene u biznisu podrška od 23 miliona dinara

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za mlade ljude i žene preduzetnice koji mogu da se prijave za dobijanje savetodavnih usluga, specijalizovanih obuka i monitoring usluga. Rok za prijavljivanje je 1. april, a krajnji rok za završetak paketa ponuđenih usluga je kraj godine. Javni poziv se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede.

Za podršku mogu da konkurišu mladi između 18 i 30 godina (rođeni najkasnije 1991.) u slučaju da su potencijalni ili novoosnovani preduzetnici, kao i privredni subjekti čiji su osnivači ili vlasnice žene, odnosno, u slučaju da su većinske vlasnice ili zakonske zastupnice.

U ponudi je šest vrsta savetodavnih usluga, kao na primer pomoć u izradi poslovnog plana, podrška u pripremi dokumentacije i prijave za program ili usluga kod prijava za EU programe. Među 10 ponuđenih obuka su i obuke za početnike u poslovanju, za elektronsko poslovanje, kao i one za pripreme za Jedinstveno evropsko tržište. Usluga mentoringa namenjena je mikro, malim i srednjim privrednim društvima i preduzetnicima, a pored razvoja poslovanja ima za cilj smanjenje broja neuspešnih privrednih subjekata.

Za sve ove programe ukupno je opredeljeno 23,3 miliona dinara, a po korisniku ukupna vrednost podrške ne može preći 110.000 u bruto iznosu.

Pročitajte i...