Vesti iz ekonomije

Minimalac u Srbiji najniži u regionu

Minimalna zarada u Srbiji nije povećana već dve godine i spada u najniže u regionu, a procene su da minimalac u našoj zemlji prima trećina zaposlenog stanovništva. On trenutno iznosi 115 dinara po satu, a na mesečnom nivou nešto više od 20.000 dinara. Da ova suma nije dovoljna govori i podatak Zavoda za statistiku da minimalna potrošačka korpa trenutno iznosi oko 65.000 dinara.

Minimalac u Srbiji je poslednji put korigovan u aprilu 2012. godine, i tada je cena rada po satu sa 102 dinara povećana na 115 dinara. Radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra i tada bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju, pišu „Novosti“.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu u Srbiji iznose oko 60.000 dinara. Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa 43,1 odsto, penzije 33, 3 odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 5,1 odsto i naturalna potrošnja oko četiri odsto.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Srbiji iznose 55.881 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića 41,5 odsto i stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva 17,1 odsto. Na prevoz ide 7, 5 odsto raspoloživog novca, na alkoholna pića i duvan 4, 9 odsto, odeću i obuću 4, 8 odsto, na ostale lične predmete i ostale usluge 4,6 odsto i rekreaciju i kulturu 4,4 odsto.

Ekonomska kriza, poskupljenja i niske zarade većinu građana primorali su da promene životne i kupovne navike. U vreme besparice nečega moramo da se odreknemo, a istraživanja govore da se najteže odričemo proslava i cigareta. Istovremeno, najmanje novca izdvajamo za odlazak kod lekara i na obrazovanje.

Izvor: Niška televizija