Vesti iz ekonomije

Kako izgleda jedan dan u životu freelancera

Kada kažete da radite kao freelancer (izg.:frilenser), inicijalna reakcija koju dobijete od sagovornika je nelagodna tišina i sažaljiv pogled. Iako danas mnoge poslove možete da obavljate sa bilo koje tačke na planeti zahvaljujući napretku tehnologije, ovakav vid zarađivanja za život se smatra neozbiljnim i nestalnim.

Pretpostavke i predrasude ovog tipa dalje vode ka pogrešnom prosuđivanju karaktera freelancer-a i vrlo često se opisi poput neodgovoran, lenj i nedisciplinovan potpuno neosnovano pripisuju ljudima koji samo žele da rade u drugačijem radnom okruženju.

Naprotiv, jedan uspešan freelancer može da se pohvali dijametralno suprotnim karakterom i radnim navikama, što uostalom važi za bilo koju uspešnu ženu ili muškarca. Pogledajte kako izgleda jedan dan u životu freelancer-a i zaključite sami da li biste i vi mogli da vodite ovakav stil života.

Radno vreme

Razlika u odnosu na tradicionalni posao je u strukturi radnog rasporeda – dan u prosečnoj firmi je, čini se, više struktuisan i manje fleksibilan. To ne znači da freelancer-i nemaju organizovan dan, već je on samo podložniji promenama ili na njega utiču lične potrebe ili zahtevi klijenata.

Iako nemaju standardno radno vreme, jedna od opcija kojoj se freelancer-i često okreću je da radne obaveze usklađuju sa tipičnijim radnim vremenom kako bi, npr. mogli da imaju efikasniju komunikaciju sa domaćim klijentima. Međutim, ako su klijenti iz drugih vremenskih zona, dodatno štelovanje radnog rasporeda će bez sumnje biti potrebno. To sve govori da treba da imate odlične organizacijske sposobnosti i dobro upravljate vašim vremenom.

Dobra ishrana, redovne pauze i sport

Kako bi mozak i telo mogli optimalno da rade tokom čitavog dana, treba posvetiti određeno vreme i pripremi dobrih i kvalitetnih obroka. Ovo se nadovezuje na priču o dobroj organizaciji, pa mnogi freelancer-i odlično rešenje vide u pripremi većih količina hrane unapred. To se može pokazati posebno važnim u danima kada iskrsnu novi zadaci ili hitni zahtevi klijenata. Stoga odgovoran freelancer dodaje redovno pravljenje obroka na listu navika, koje ide ruku pod ruku sa štedljivošću.

Ako govorimo o produktivnosti, deo radnog dana freelancer-a je i pravljenje redovnih i kratkih pauza kao i svakodnevne sportske aktivnosti. Tako je, disciplina i po pitanju odmora jeste jedan od najvažnijih aspekata kod ovakve vrste posla i životnog stila, pa ćete tako čuti da redovno ustaju od radnog stola kako bi uz HNB uređaj i šolju kafe protegnuli noge u redovnim vremenskim intervalima. Kratka pauza daje priliku mozgu da se restartuje, krvi da procirkuliše i na taj način obnovi koncentracija koja će omogućiti dalji rad.

Marketing i samopromocija

Dobar deo dana ulaže se u marketing i samopromociju koji takođe predstavljaju izuzetno važne delove freelance posla. Morate brinuti o reputaciji koja vam bez sumnje može doneti nove poslove i klijente. Ne govorimo o preteranoj samopromociji na društvenim mrežama naravno, već o učestvovanju u diskusijama na relevatnim forumima ili platformama poput LinkedIn-a gde možete da podelite Vaše ekspertsko znanje ili iskustvo.

Nemojte se hvaliti bez pokrića, ali svakako nemojte biti ni skromni. Od vas zavisi kako ćete se predstaviti, kakve ćete odnose sa klijentima da negujete, te je neophodno odvojiti deo dana kako biste razmislili o pristupu i radili na ovoj strategiji.

Traženje novih poslova, administracija i računica na kraju dana

Još jedna stavka u radnom danu koja je od vitalnog značaja za freelance poslovanje. Posebna pažnja treba da se posveti revnosnom traženju novih poslova na platformama ili nekim drugim kanalima koje koriste freelancer-i. Ne samo da na taj način obezbeđujete stabilniji priliv posla i novca, već ste i u toku sa dešavanjima i trendovima u vašoj industriji.

Dalje, administrativni zadaci su deo dana svakog freelancer-a. Štaviše, ovo je aspekt posla gde sposobnost organizacije i disciplina treba da se istaknu. Posebno morate biti u toku sa finansijama o kojima se freelancer-i uglavnom sami staraju iako mnogi od njih koriste knjigovodstvene usluge – od zarade i naplate poslova, preko troškova, do štednje. Najbolji rezultati se postižu kada se na kraju svakog dana podvuče crta. To daje veliki osećaj zadovoljstva zbog završenog posla i stečene zarade, i ujedno motiviše da se narednog dana ponovo bude produktivan.

Kao što vidite, dan i raspored jednog freelancer-a moraju biti dobro organizovani, a marljivost, disciplina i posvećenost moraju biti deo karaktera i pozitivnih navika kako bi se dostigao uspeh.

Dakle, kako vam se čini? Da li bi ovakav posao odgovarao vašem karakteru i navikama?

 

Pročitajte i...

Ostavite odgovor